HOME

Rydkampen
Boule- och minigolfbanor välkomnas i Ryd
Tack vare Folkeprojektet och ICA Stiftelsen har en ny mötesplats i Ryd skapats – Folkespark. I Folkespark finns boule- och minigolfbanor för hobbyspelare i a...
youtube.com
Rydkampen
Rydkampen1 month ago
Ryd har fått en ny minigolf- och boulebana


Lördagen den 12 september invigdes den nya minigolf- och boulebanan i Järnvägsparken i Ryd. I en namntävling döptes banorna till ”Folkeparken” med tydlig koppling till en av huvudsponsorerna, ”Folke”- ICA:s nya ost.

Ett hundrataltal Rydbor hörsammade inbjudan till invigning och fick förutom höra musik av Trasthen och Starhen även lyssna på tal av Christer Johnsson - RydKampens ordförande samt Jonas Andersson - ICA, Camilla Lönquist – Sparbanken Eken och Mikael Andersson – Tingsryds kommun.

Jonas Andersson, ICA Nära, invigde genom att slå första slaget på ”ICAbanan”, en av de svåraste i Folkeparken.

Genomgående tema var tacksamhet mot de frivilliga krafter i RydKampen som lagt ner hundratals ideella timmar i sol och regn för att färdigställa banorna. Även glädjen av att kunna stödja ekonomiskt i ett viktigt arbete för att göra närmiljön trivsam och glädjerik.

RydKampen låter banorna vara öppna och gratis för de som har egen klubba och boll eller egna bouleklot. Har du inte eget finns det att hyra hos en samarbetande Pizzeria tvärs över gatan. Förhoppningen är att många, unga som gamla, ska finna nöje i att spela minigolf eller boule.

Mikael Andersson representerade Tingsryds kommun och gladde sig bl.a åt den kraft som finns i Ryd och som nu resulterat i Folkebanan.

Redan invigningsdagen utmanade de båda huvudsponsorerna varandra till duell nästa säsong på minigolf/boule. Detta kan ju vara en förbrödrande aktivitet även för andra företag eller organisationer.

Förutom de båda huvudsponsorerna har ett 20-tal andra företag hjälpt till i varierande utsträckning. Allt från att ge penningstöd till att skänka materiel eller tjänster.
Rydkampen
Rydkampen1 month ago
Corona har ställt till med mycket, men nu måste vi hålla årsmöte....!
Rydkampen
Rydkampen1 month ago
http://www.smp.se/tingsryd/datid-i-nutid-for-framtid-det-mals-mjol-i-siggamala-skvaltkvarn-0435736c
I den vackraste av skogar hörs vattenhjulet arbeta för fullt. Kvarnstenarna gör sitt och ut kommer finmalet rågmjöl. Siggamåla skvaltkvarn drar många besökare när den är igång.
– Det här är dåtid i nutid för framtid, säger Helen Olsson.
Hon delar ordförandeskapet i Almundsryds hembygdsförening med Harriet Jonasson Lövgren för att Harriet kan ”det digitala” och Helen ”det historiska”.
– Då tar man var på kompetensen, säger Helen Olsson och skrattar.
– Det vi tycker är nytt i dag är historia i morgon. Vår historia är intressant, säger Harriet Jonasson Lövgren.

Och det är ett stycke hembygdshistoria man förvaltar i Siggamåla skvaltkvarn. Skvaltkvarnar är enkla mjölkvarnar och kan klara sig med små vattendrag. Den i Siggamåla uppfördes 1822 och låg från början på en annan plats. 1875 flyttades den till Siggamåla och där gör den fortfarande sitt jobb. Omkring 100 påsar à ett kilo rågmjöl framställs för försäljning.

– Det blev ju ingen konst- och hantverksrunda i Tingsryd i år, men här är det utomhus och coronasäkert så vi har ökat på med lite kaffe och korv till försäljning just i dag, säger Elisabeth Augustsson som är kassör i Almundsryds hembygdsförening.
Läs mer i Smp.......